Sibil Yanev Kirjoitan blogia yhteiskunnallisista asioista Suomessa. Ulkomaalaistaustaisena annan omia näkemyksiä varsinkin kotouttamispolitiikkaan liittyen.

Postin ydintoiminta supistettu ja "säästöt" valuu johtajapalkkioihin

  • Posti Group Oyj on "heikossa tiilanteessa" , mutta lukuisille johtajille voi silti maksaa vähintään 11 000 euroa kuukadessa.
    Posti Group Oyj on "heikossa tiilanteessa" , mutta lukuisille johtajille voi silti maksaa vähintään 11 000 euroa kuukadessa.

 

Onko mielestänne tässä kaikki kunnossa? Postin yhtiöllä monopoliasema valtion omistamana, ydintoiminta heikennetty (puhumattakaan työntekijöiden eduista ja edunvalvonnasta), vuokratyövoiman käyttö heikenttänyt laatua, kirjeitä ja paketteja katoaa tai saappuu erittäin myöhässä, toiminta on laajentunut matalapalkkasektorille ja nyt halutaan siirtyä osa toiminnasta Viroon. Samaan aikaan on valitettu, että tulos on heikkoa ja tilanne on vaikea. (Lähde alhaalla)

Kuitenkin "säästöt" on savustettu ulos systemaattisesti johtajapalkkioiden kautta. Mukana myös Venäjän yksikön johtaja, joka asuu Venäjällä eikä maksa tuloista Suomeen veroa. Muistutan, että Kaikkosen aikana Nuorisosäätiössä tehtiin "yleishyödyllisenä tomijana" vastaavaa ja nyt Nusä on myös Europolin tutkittavana erittäin vakavista talousrikoksista Euroopassa ja Aasissa. Molempia tapauksia tapahtunut Keskustan valvonnan alaisuudessa.

Postin toiminta kuuluisi olla yleishyödyllinen palvelu eikä sen tarkoitusta ole tuottaa voittoa. Vastaavalla tavalla kuin sähkö- ja tieverkkon tarkoitus ei myöskään pitäisi olla "voitollinen" vaan nimenomaan tuohon tarkoitukseen verot menevätkin. Vastaavaa halutaan ajaa myös sosiaali- ja terveyssektorilla. Tulevat "säästöt" on vaikea mitata, koska ennaltaehkäisevän toiminnan vaikutuksia näkee vain pitkällä tähtäimellä ja niiden absoluutista arvoa ei näy taseessa. Se näkyy vaan, jos toiminta on puuttellinen ja syntyy lisäkustannuksia "tyhjästä". Kaikki nämä tekijät vaikuttavat heikentävästi työkykyyn, toimeentuloon ja tulevaisuuden näkymiin.

Postin epäeettinen toiminta on niin läpinäkyvää, että on käsittämätöntä, että tällänen on näköjään monien päättjien mielestä "sallittua". Median voisi katsoa itsensä vahvasti peiliin tässä (hallintoneuvoston ohjaama Yleä varsinkin). Jos yksitysielmän asiasta kuten oviremontista ja tekstiviestistä on annettu ministereille potkuja (jotka hoitaneet velvollisuutensa muuten oikein) niin on naurettavaa, että sallitaan verovarojen systemaattista puhallusta varsinkin kun siiheen liittyy Viron ja Venäjän yksiköitä. Kannatan yrittäjäjohtajien korkeita palkkioita, mutta sen pitäisi mennä käsi kädessä tuloksen kanssa eli high risk - high reward periaattella. Toiminta, jolla on monopoliasema ja on osa yhteiskunnan hyvinvoinnin ydinalueesta ei saisi johtaa ehdottoman markkinatalouden voimin missään tapauksessa vaan pikemminkin sallia jousta hyvinvoinnin eteen. 

Mitä mieltä olettte asiasta?

 

Lähteet:

https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/2015111320656685

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Postin nykytila kertoo siitä, miten Kekkonen oli viisas mies.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

On kuin jatkoa blogillenne
http://sibilyanev.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236031-...

Kiitos tuosta blogistanne, vaikka se närästääkin ;-).

Toimituksen poiminnat