Sibil Yanev Kirjoitan blogia yhteiskunnallisista asioista Suomessa. Ulkomaalaistaustaisena annan omia näkemyksiä varsinkin kotouttamispolitiikkaan liittyen.

Miksi Suomessa esiintyy ääriliikkeitä ja segregaatiota?

 

Suomen rikollistorjunnan nykytila

Iltasanomat toi 30.3.2019 artikellissa valoon Itä-Helsingissä toimivan salafismi-rinkin toimintamallia ja -kaavaa. Hienoa, että tuodaan tämä asia esiin. (Varsinkin kun itse vartuin Vuosaaressa vastaavanlainen toiminta tuntuu minusta kuvottavalta, kun on jo niin paljon syrjäytymisvaarassa olevia nuoria alueella.)  Vuonna 2018 Poliisihallituksen laatiman "Rikostorjunnan tila - selvityshankkeen loppuraportin" mukaan rikollispesäkkeitä on lisääntynyt Suomeeen pääosin huumepuoleella (amfetamiinikauppa lisääntynyt), mutta myös ääriliikeiden osaalta. Teknologiakehitys on myös avustanut rikoshyötyjen kotiuttamisessa. Poliisi tekee kaikensa asiassa, mutta lainsäädäntö ja päättäjät ovat liian hitaita reagoimaan muuttuvaan maailmaan. Tämän lisäksi varsinkin ulkomaalaisten rikollisryhmien (kuten ääriliikkeet) uutisointia (poislukien seksuaalirikokset) ovat pimennössä Suomen mediassa ja Suomen turvattomuuden tila on monelle täysin tuntematon asia. Rekrytointia rikollispesäkkeisiin on helpottanut myös varsinkin nuorten (miesten) osaalta korkea riski syrjäytyä ja kokea kuulumattomuutta suuri (pikavippi)velkaa, ulosottoa tai muita toimeentuoloon ja/tai mieliterveyteen liittyviä ongelmia. Tässä ote poliisihallituksen raportista:

"Jengimaailmassa ja rikollisverkostoissa toimii aiempaa enemmän ulkomaalaistaustaisia henkilöitä ja rikollisryhmiä. Maahanmuuton myötä tulokasyhteisöt kasvavat ja toimivat entistä tehokkaammin sillanpääasemina yhteisöjensä piirissä kansainvälisesti vaikuttavalle järjestäytyneelle rikollisuudelle. Ulkomaalaiset rikollisryhmät ovat vahvistaneet asemaansa Suomessa toteutuvassa rikollisuudessa ja tuovat muun muassa huumausaineita suomalaisrikollisten jaeltaviksi. Suomessa toimiviin rikollismuodostelmiin on rekrytoitu ulkomaalaistaustaisia jäseniä tukemaan uusia toiminnallisia kontakteja ulkomaisiin rikollisryhmiin. Tulokaskansalaisuuksia rekrytoivat tunnukselliset jengit ovat muutaman vuoden ajan levinneet nopeasti Pohjois-Euroopassa. Niiden laajentumispyrkimykset ovat havaittavissa Suomessakin."

Tässä vaiheessa on hyvä tuoda esiin että ääriliikkeiden toimintamalli ei ole ollenkaan uskonollinen vaan puhtaasti poliittinen ja taloudellinen, joten sitä pitäisi luokitella rikollispesäkkeeksi myös. Syrjäytymisvaarassa ja jo syrjäytyneitä nuoria värvätäään mukaan toimintaan ja nostetaan vähitelleen liikkeen "johtotehtäviin". Kaikki tämä verhoudutaan uskonollisjärjestön nimeen. Tarkoituksena on eristää yhteisön jäsenet mahdollisimman paljon kohdemaasta sekä viranomiasita. Tämän takia juuri tilastointi ja asioiden ulostuominen on hankalaa, kun "virallisesti" ei ole ongelmia olemassa.

 

Lapsia ja nuoria kasvatettu erittäytymään yhteiskunnasta

Iltalehden artikellissa selviää, että salafistipesäke on ollut vuosia toiminnassa ilman minkäänlaista viranomaisten puuttumista. Miten voidaan nyky-yhteiskunnassa sallia segregaatiota tällä tasolla? Salafisti-rinkin juuret johtavat (todennäköisesti välillisesti) USA:han. Miten voidaan sallia ulkopuolisten voimien dominoida Suomen päätäntävalta alueellisesti sekä kulttuuriseesti että taloudellisesti? Arttikkelissa selviää myös, että lapsia on kasvatettu täysin vastoin Suomen ja Euroopan normeja. Oppimisvelvollisuuden kognitiivinen ja ennaltaehkäisevä vaikutusta on täysin vesitetty. Tässä ote artikkelistä:

"Itä-Helsingin peruskouluissa tai ainakin Vuosaaressa on ala-asteen opetuksen kanssa ollut helppoa. Musiikintunneilla saa kuunnella MP3-soitinta tai joskus jopa vaihtoehtoisesti poistua luokasta”, Fatima kirjoitti. ”Kuvaamataidon tunnilla taas on annettu tiedote, että meillä ei piirretä ihmisiä ja eläimiä, siis sielullisia olentoja, ja tämäkään ei ole tuottanut ongelmaa.”

Salafismi oppien mukaan kieletään varsinkin nuorilta (naisilta) elintärkeitä kongitiivisiä kehitysalueita aivoissa (esimerkiksi harrastukset ja varsinkin kulttuuriharrastukset kuten urheilu ja musiikki) kasvuvuosien aikana. Myöskin seurustelua, sen kokeilua ja itsemäärämisoikeuden mukainen parittelukumppanien valinta on täysin kielettyä. Parin valinta ja parittelu tapahtuu ainoastaan yhteisön sisällä ja valvotusti. Tämä mahdollista mielenteveyssairauksien syntyä ja omakuvan vääristynyt käsitys. Koska aiheetta on kielettyä tuoda julki yhteisön ulkopuoleella, tilastoissa harvoini näy tälläiset tapaukset. Lapsenteko katkaiseee usein varsinkin nuorten naisten osaalta koulutstasoa eikä järkevää pitkänkestoista toimintamallia ole olemassa näiden osaalta. 

 

Muita haijastevaikutuksia

Poligamia tälläisissä toiminnoissa harjoitellaan vapaasti ja samalla käytetään hyväkseen "yksinhuoltaja"-statuksen saamien asunto- ja luontaisetuja. Tukien käteisnosto mahdollistaa myöskin salafisti- ja äärijärjestöjen (myös huumekaupppa) välillinen tukeminen esimekriksi Western Unionin käteissirron kautta. Myöskin teknologiakehityksen myötä muita maksutapoja on olemassa. Erittäin onglmaista on se, että rikollisjärjestöt soluttautuvat tehokkaasti tavallisesti toimivien uskonollisjärjestöjen sisälle, jotka puolestaan toimivat ilman minkäänlaista sidosta rikolisuuteen. Valvonta tapahtuu usein omavalvontana, joka ei ole aina riittävä.

 

Päättäjien on nyt ottettava vastuu

Voidaan miettiä vahvasti millainen tulevaisuus halutaan jättää jälkipolville ihonväristä viis. Miten voidaan rajoittaa ulkomaalaisten sidosryhmien pääsyä näihin "vaikeisiin" alueisiin? Suomeen on valpaammin otettava kontakti syrjäytymisvaarassa oleviin ja jo syrjäytyneisiin nuoriin ja aikuisiin etteivät muut toimijat pääse näihin näin helposti. Tälläinen toiminta on kaikille haitaksi ja päättäjien on oltava nyt valppaana, että haluavatko olla se päättäjäsukupolvi, joka tuo vaikeita vaikeita asioita (josta voi saada hetkellisesti "rasistileima") esiin ja aidosti etsiä ratkaisua vai se päättäjäsukupolvi, joka ei tehnyt segregaastiolle mitään ja näin sallia nuorten, jolla ei ole mitään menetettävää, tuhoisampaa käytöstä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

K: Miksi maailmassa esiintyy ääriliikkeitä ja segregaatiota?
V: Koska ihmisluonto vain on sellainen, väkivaltainen ja tuntemusten ohjaama. Usein myös pelkurimainen.

Toimituksen poiminnat