Sibil Yanev Kirjoitan blogia yhteiskunnallisista asioista Suomessa. Ulkomaalaistaustaisena annan omia näkemyksiä varsinkin kotouttamispolitiikkaan liittyen.

71 luvatonta päiväkotia kertoo epäonnistuneesta järjestelmästä

  • Valvotaako varhaiskasvatuksen toimijoita epätasaisesti?
    Valvotaako varhaiskasvatuksen toimijoita epätasaisesti?

 

Helsingissä vähintään 71 luvatonta päiväkotia

Tänään Helsingin Sanomat toi esiin, että peräti 71 päiväkotia Helsingissä ovat olleet toiminnassa ilman tarvittavia lupia. Tätä ei ole ollenkaan mielyttävää luettavaa! Meidän yksityisen päiväkodin tiloja piti jatkuvasti muuttaa ja joka ikinen pikkukohta piti hoitaa. Esimerkkinä voin kertoa, että piti porata uusi reikä sammutuspeiton naulakolle, koska sijaitsi 2cm liian kaukana uunista! Tälläsiä oli koko ajan.

Piti noudattaa tarkkoja tilamääryksiä, remonttisuosituksia sekä kompentenssiehtoja työllistymisessä, josta jouduttiin ulkomailtakin palkkamaan työntekijöitä (kielipäiväkoti). Rekrytoinnista ja oheistoiminnasta koittui kustannuksia ja oli useita kuukausia milloin ei voitu maksaa itsellemme palkkaa koska piti muille maksaa joko palkka tai tehdä remontti. Meille ei annettu minkäänlaista joustoa asiassa. Ja nyt saan lukea, että kaverisuhteilla tai epäkompetenssillä muille on annettu joustoa tai on katsottu puutteet läpi sormien. Ja ei ole yllättävää, että suuria puutteita löytyy nimenomaan kuntien piväkodeissa. Uskon, että kyse ei ole niin tahalisesta laimlyömisestä vaan epäonnistuneesta systeemistä tai epäammatimaisesta käytöksestä luultavasti.

Kilpailua on vääristetty alalla pitkäkestoisesti kun osa toimijoista ei ole tarvinnut noudattaa määräyksiä. Tämän on vahva syy miksi Suomeen ei saa luotua hyvää yrityskulttuuria eikä yrittäjiä tule ulkomailta Suomeen. Nämä tapaukset eivät ole poikeuksellistä ja sana kulkee, että pieniä toimijoita ilman suhteita syynataan paljon tarkemmin kuin muita. 

Vaalien alla haetaan toki sensaatiomaisia juttuja ja mukamassa yhtäkkiä löytyyki ongelmia, jotka näköjään ollut "piilossa" vuosien ajan. Se, että virastoissa toimitaan ykisttäisiä yrittäjiä vastaan tai ainakin kohdellaan eriarvoisesti sotii sekä oikeustajun että markkinavoimien kanssa. Ja se syrjäyttää mahdollisia veronmaksajia pois.

Missä ongelma?

Näen asiassa kahta ongelmaa. Ensimmäisessä on se, että julkishallinnon itsevalvonta on vahvasti valittajaa vastaan. Vaikka julkisista viroista voi saada potkut vain muodollisesti, sielä voidaan "savustaa" nk. "epämielttäviä" työntekijöitä pois antamalla vaikeita tehtäviä, vuoroja tai puhtaasti työpaikkakiusaamalla ja eristämällä. Monet lopettavat terveyssyystä itse tai siirtyvät muihin tehtäviin. Itse väärinkäyttäjiä vaan siiretään myöskin vaan muihin virkoihin damage-control hengen mukana. Eli haitta siitä, että tuo epäkohtia esiin on paljon suurempi kuin hyöty. 

Toinen ongelma lienee kenties itse määräyksissä. Jos 71 päiväkotia eivät pysty noudattaa määräyksiä, mutta suuria puutteita ei ole niiden toiminnassa niin määräykset eivät kuvasta selvästikään nykyistä tilannekuvaa pääkaupungissa. Niitä on kenties tehty, kun rakennuslupia ja rakennustilaa on ollut runsaasti enemmän. On kyettävä ajatella myös päiväkotien toiminnasta. Ketää ei hyödynnä se, että suljetaan päiväkoteja ja aiheutetaan verohävikkiä sekä työttymyyttä. Kenties ehdot ovat liian ehdottomia ja niitä pitää soveltaa nykyiseen tilanteeseen. Joko kaupungin on taattava, että hyviä tiloja löytyy reilusti toimintaan tai sitten on muutettava ehtoja sopimaan nykyajan trendien kanssa. 

Mitä jatkossa?

Jos halutaan aidosti muutosta niin on muutettava kahta asiaa.

1) Valituksia pitäisi pystyä tehdä ei-anonyymisesti eli ilman pelkoa, että tulee seurauksia työntekijälle.

2) Pienyrittäjyyttä on otettava mukaan keskustelukenttään, kun luodaan ehtoja ja vaatimuksia yrittäjyydelle. Miltei kaikki uudet työpaikat viime aikoina ovat syntyneet mikro- ja pienyritysten kautta. Pitää luoda systeemi, missä ei tarvitse laittaa nuriin työpaikkoja vaan sovitta säännökset nykytilanteen mukaan ja ottaa pienyrittäjien mielipiteet myös huomioon päätöksenteossa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat